Det är givetvis smaken och känslan av att bli mätt som är prio #1 när jag lagar vardagsmat, men ibland är det kul när det händer något extraordinärt på tallriken, även om det är mitt i veckan. Ett gult ris smakar mer eller mindre exakt som det okryddade vita riset, men det är gult och det är extraordinärt. Korvgrytan är i sin enkelhet väldigt god och väldigt röd. Resultatet blir en god och färgsprudlande vardagsrätt som med fördel går att göra i ett större parti som räcker till både en och två lunchlådor. Fiffigt.
Det här behöver vi (4 portioner):
500 g god korv/ar (ex. chorizo, kabanoss, lammkorv, bratwurst eller liknande)
500 g krossade tomater
1 gul lök
1 tsk franska örter
2 tsk torkad oregano
1 krm chilipulver
3 vitlöksklyftor
0,5 tsk sambal oelek (kan slopas om du inte vill ha så stark gryta)
1 msk olivolja (till stekning)
Ev vatten
Salt och peppar
Gult ris
4 dl ris
8 dl vatten
3 tsk gurkmeja
0,5 tsk salt
Så här gör vi:
1. Börja med att skala och finhacka löken. Skär korven i bitar, hetta upp en stekpanna med olivolja i, stek korven tills den fått fin färg, lägg i den hackade gula löken och pressa över vitlöken, låt steka med tills löken mjuknat. Tillsätt de krossade tomaterna och övriga kryddor, rör om och tillsätt eventuellt lite vatten om grytan blir för "stabbig". Låt småputtra på medelhög värme tills dess att riset är färdigt.
2. Koka riset enligt anvisningar på paketet, i vattnet tillsätter du gurkmejan och rör om.
3. Toppa den färgglada vardagsrätten med grovhackad persilja så är trafiksignalen klar för servering!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar