Du kan tillaga Wallenbergare av så väl fläskfärs som viltfärs eller till och med av skaldjur, men en traditionell Wallenbergare ska enligt konstens alla regler göras på kalvfärs. Traditionsenligt är också tillbehören ärtor och skirat smör. En kall öl till är kanske inte traditionsenligt, men väldigt gott.
När en maträtt delar namn med ett gäng miljardärer så bär den givetvis på en historia, inte sällan har dessa rätter speciellt framställts åt en person av betydligt högre rang än en annan. Wallenbergarna såg sitt ljus på restaurang Cecil i Stockholm på 30-talet och lär ha blivit uppkallade efter Amelia Wallenberg, alternativt efter maken Marcus själv. Jojo! Fint ska fint ha.. - sa jag till Hanna innan jag gick in i köket.
Det här behöver vi (4 personer):
700 g kalvfärs (gärna från innanlår)
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl standardmjölk
1-1,5 tsk salt
3 krm svartpeppar
2 skivor formfranska (utan kanter)
Smör till stekning
Smör att skira, ca 50 g
Tillbehör:
200 g gröna ärtor
Lingon, sylt eller rårörda
Så här gör vi:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Skär bort kanterna från formfranskan, smula sönder i en matberedare/mixer.
3. Blanda färsen, brödsmulorna, äggulorna, gräddmjölken, salt och peppar i en bunke, vispa ihop med en elvisp tills allt blandats väl.
4. Lägg i en klick smör i en medelvarm stekpanna, blöt en större sked i varmt vatten och forma smeten till lämpliga biffar. Stek biffarna ca 1-2 minuter på varje sida eller tills dess att de fått en fin ljusbrun färg. Lägg biffarna i en ugnsform och ställ in i ugnen ca 15-20 minuter tills de är klara.
5. Under tiden Wallenbergarna är i ugnen så värm upp stekpannan, lägg i och smält smöret utan att bränna det.
6. Servera Wallenbergarna med potatispuré, de skirade smöret, gröna ärtor och lite lingon.. och en kall öl..
Det här sättet att laga Wallenbergare ska jag pröva i morgon! Tipset att lägga biffarna i ugnen förbättrar säkert mina chanser att lyckas. Jag ser fram emot nya uppslag!
SvaraRadera