Min egna skapelse såg ut så här. |
Jag tänkte dela med mig, eller rättare sagt skriva av, ett av recepten så att ni får ett smakprov på hur denna internationella smaksensation kan tillagas.
Det här behöver vi (4 personer):
1 st torkad chilli (gärna chipotelchilli)
Texmex från grunden av Jonas Cramby |
1-2 torkade chillis
1-2 dl vatten (på riktigt går det nog åt 3-5 dl)
Ca 1 kg högrev
1 hel vitlök
1 msk chillipulver
Majsolja till stekning
2-3 msk vetemjöl
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
2 tsk torkad oregano
1 msk strösocker
Salt och peppar
1-2 färska chillis
33 cl ljus öl (jag använde Corona för att verka äkta genuin)
1 oxbuljontärning
Så här gör vi:
1. Kärna ur den torkade chillin, täck med vatten och koka 15 min. Tärna under tiden högreven i portionsbitar och finhacka vitlöken.
2. Stek köttet och vitlöken tills de får fin färg. Pudra över mjölet, lägg i kryddorna och sockret. Finhacka och tillsätt den färska chillin. Rör om.
3. Mixa den kokta torkade chillin hastigt i vattnet och häll i grytan. Fyll på med öl och kasta i buljongtärningen och låt koka under lock i minst 2 timmar eller tills köttet är trådigt och fint.
Då min vilja att bli fälld för kopiering är minimal påminner jag återigen om att receptet är hämtat från boken Texmexmat från grunden av Jonas Cramby. Om du hade missat det menar jag..
Underbart gott! Och den picklade rödlöken som finns i samma bok passar fint på sidan av.
SvaraRaderaDen picklade rödlöken har jag än så länge bara hört talas om men den kommer garanterat att ingå i min nästa texmex konstellation. Mangosalsa och guacamole fick det bli den här gången.
RaderaHej Tobbe! Vad kul att du startat en matblogg. Jag är väninna med Linn och hon har berättat om din matlagningspassion. Har ju även sett dig i matpanelen.
SvaraRaderaDenna kokbok pratade Martin (Linns man) om då Jonas Cramby är lite av en idol och så hade de lagat en fantastiskt god chili från boken. Kanske detta receptet?
Kul att du hittat hit! Jag kan tänka mig att det är just den här chilin de har lovordat. Och rätt hade dom, den var fantastiskt god!
Radera