Den andra versionen, senapssillen, är av mig en mer beprövad komposition. När sillen tagit smak av inläggningen på söndag plockar jag ut sillbitarna och rör ihop senapssåsen. Sedan lägger jag i sillbitarna, rör om och låter stå över natten för att sedan serveras på julbordet dagen efter. Under söndagen kommer även silltårta och rödbetssallad att tillagas, så det blir fullt upp - precis som det ska vara dan före dan.
Jag har nu googlat på dragon fruit utan att ha blivit något klokare på vad det kan tänkas vara. Den ser dock väldigt exotiskt ut så det vore ju fantastiskt roligt om smaken nu blandas väl med den svenskaste fisken vi har. Fungerar det däremot inte så har jag ju ändå senapssillen att falla tillbaka på..
Sillinläggning:
- Jag lägger in sillen efter den klassiska metoden 1 del ättiksprit (12%), 2 delar socker och 3 delar vatten. Dessutom använder jag Abbas inläggningssill vilket gör att jag slipper hålla på och salta av och så, vilket är smidigt tycker jag.
Sillagen:
- 1 dl ättikstprit (12%)
- 2 dl strösocker
- 3 dl vatten
- 1 tsk kryddnejlika
- 1 tsk kryddpeppar
- 2 tsk grön-, vit och rosépeppar
- 2 lagerblad
Till inläggningen:
- 1 rödlök
- 0,5 gul lök
- 10 cm purjolök
- 2 morötter
Vodkasill:
- 3 msk smaksatt vodka (Absolut Gräpevine, alternativt okryddad vodka i kombination med t.ex 1 dl lingon, 2-3 cm pepparrot eller citron/lime)
Senapssill:
- 1 dl skånsksenap
- 1,5 msk strösocker
- 1 msk vitvinsvinäger
- 2 msk matolja
- 1 msk torkad dill
- 1 tsk ansjovisspad
Så här gör vi:
1. Börja med att mala kryddnejlika och all peppar i en mortel.
2. Häll i ättiksprit, socker och vatten tillsammans med kryddorna och lagerbladen i en kastrull och koka upp. Ställ sedan lagen åt sidan och låt svalna helt. Om du ska göra vodkasill tillsätter du vodkan i lagen, om du likt mig för två olika sorter delar du helt enkelt lagen i två burkar och smaksätter den ena.
3. Halvera och skär röd- och gul löken i tunna skivor, skär av ca 10 cm av purjolöken och skölj väl dela sedan i ungefär lika tunna skivor. Skala moroten och skär även de i tunna bitar.
4. Skölj sillfiléerna och skär i 1,5 cm tjocka bitar. Ta fram två mindre burkar med lock och varva löken/moroten med sillfiléer och fyll sedan på med lagen. Stäng locket och låt stå minst 1-2 dagar i kylskåpet.
5. Om du ska göra senapssill plockar du ut filéerna efter 1-2 dagar i lagen, blanda alla ingredienser till senapssillen enligt anvisning ovan rör om och rör ner sillfiléerna. Ställ kallt och låt stå över natten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar