tisdag 22 januari 2013

Brysselkål

Jag uppskattar brysselkål så mycket att jag jag efter noga övervägande har valt att tillägna ett helt inlägg till denna minikål. Att brysselkålen fått sitt namn från Belgiens huvudstad lär knappats dyka upp som en miljonfråga på TV. Men lika väl så kan det vara intressant att tänka på att namnet faktiskt har en betydelse, för likt västerbottensost så får vi i det här fallet veta både var den kommer i från och vad det är för något, om man någon gång i livet skulle börja undra vill säga.. Brysselkål tål kyla väldigt bra och kan därför inhandlas färsk stora delar under året, krisar det så kan man alltid gå till frysdisken. Brysselkål kan ätas rå men det vanligaste, och enligt mig godaste, är ändå att koka den. Koktiden varierar givetvis beroende på hur stora de är, men det viktigaste är att inte koka den för länge. Och hur vet man då då? Jo, jag brukar börja med att koka brysselkålen i 4-5 minuter för att sedan smaka en och då få ett humm om de är klara eller behöver kokas lite till. I regel brukar det räcka med 5-7 minuter, om man fortfarande vill ha lite bett och krispighet kvar i dom. Jag brukar dessutom karamellisera brysselkålen lite snabbt i en stekhet panna med lite farinsocker precis innan servering, en mycket trevlig detalj faktiskt. Ett annat trevligt serveringstips är ju att lägga i en klick smör och ringla över lite flingsalt på den varma brysselkålen, vilket heller inte är så dumt. Eller varför inte servera dom rätt upp och ner, kokta och varma. Det finns inget rätt eller fel när det handlar om brysselkål, så länge de inte är överkokta..


Det här behöver vi (4 personer):

500 g brysselkål

1 tsk farinsocker

Flingsalt

Vatten


Exempel på andra tillbehör:

Smör (en klick direkt på den varma brysselkålen)

Vitlök (brynt tillsammans med brysselkålen efter kokning)

Schalottenlök (brynt tillsammans med brysselkålen efter kokning)


Så här gör vi:

1. Koka upp lätt saltat vatten i en större kastrull.

2. Ansa brysselkålen noga genom att skära bort rotfästet så att de lösa ytbladen faller av, skär bort eventuella missfärgningar.

3. När vattnet kokar häll i brysselkålen, koka upp och sänk sedan värmen så att de får sjuda 5-8 minuter. Om du vill kandera brysselkålen kan du nu hetta upp en stekpanna på hög värme.

4. När brysselkålen är "al dente" det vill säga lagom krispiga med en liten kärna häller du av vattnet och lägger i brysselkålen i den stekheta pannan, ringla över farinsockret och rör om väl i ca 1 minut.

5. Servera brysselkålen på momangen, gärna med lite flingsalt på toppen. Lika lätt som gott!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar