I alla fall så blev jag rejält sugen på italienska köttbullar i tomatsås som dom ständigt och jämt pratade om i filmen. Enligt en av replikerna var köttbullarna tvungna att innehålla kalv-, nöt- och fläskfärs för att få kallas köttbullar. Givetvis lyssnade jag på detta manusskrivna yttrande och kilade i väg och köpte både kalv- och blandfärs. Dessutom har jag sedan tidigare fått tips på hur riktiga Italienska köttbullar ska tillagas av en servitör på den italienska resturangen Ernesto här i Kalmar. Tipset var enkelt: koka på låg temperatur under lång tid och använd russin och pinjenötter i köttbullarna för att få dem saftiga och goda. Med detta i åtanke vävde jag ihop det fiktiva och verkliga tipset och gjorde ett gäng fantastiskt trevliga italienska köttbullar i tomatsås.
Det här behöver vi (6 personer):
Köttbullarna:
400 g kalvfärs
400 g blandfärs
0,5 dl russin
2 msk pinjenötter
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar (nymald)
2 msk mjölk
1 solovitlök (går givetvis även bra med ca 3-4 klyftor vanlig vitlök)
2 äggulor
75 g riven parmesanost
Tomatsåsen:
1000 g krossade tomater (2 förpackningar á 500 g)
500 g passerade tomater ( 1 förpackning á 500 g)
1,5 dl rödvin
2 solovitlökar (eller ca 7-8 klyftor vanlig vitlök)
2 gula lökar
1 kruka oregano (alt. 0,5 dl torkad oregano)
1 msk franska örter
1 tsk sambal oelek
2 msk socker
1 dl vatten
Olivolja
Salt o peppar
Tillbehör:
Pasta för 6 personer
1 kruka persilja
Parmesanost
Så här gör vi:
1. Finhacka den gula löken och vitlöken, fräs sedan löken mjuk i en het gryta med olivolja i. Håll därefter på tomaterna, vattnet, rödvinet, sambal oelek, lägg i kryddorna och sockret, koka upp och rör om väl.
2. När tomatsåsen kokat upp, sänk värmen och låt småputtra under lock i 2-2,5 timmar. Hacka och tillsätt den färska basilikan och smaka av med mer salt, peppar, kryddor och socker.
3. När såsen kokat i 1,5-2 timmar börjar vi med köttbullarna. Grovhacka russin och pinjenötter och lägg i en bunke tillsammans med köttfärsen. Finhacka vitlöken och lägg i bunken tillsammans med övriga kryddor, mjölken och de båda äggulorna. Riv sedan ner parmesanosten fint i köttfärssmeten och blanda sedan väl.
4. Blöt händerna och forma köttbullarna. Jag vill gärna ha mina italienska köttbullar hyfsat stora, ungefär som en pingisboll. Men om du vill ha mindre bullar, ja då gör du mindre bullar.
5. Jag försteker inte köttbullarna utan lägger försiktigt ner dem råa i tomatsåsen och rör om sakta så att alla köttbullarna blir täckta med sås. Låt koka ytterligare 30-60 minuter beroende på köttbullarnas storlek.
6. För att vara på den säkra sidan kan du ta upp en köttbulle och kolla om den är färdiglagad. När köttbullarna är klara, sänk värmen nästan helt och sätt igång att koka pastan enligt anvisningar på förpackningen. Serveras rykande varm med ett par riv parmesanost och grovhackad persilja på toppen.
I receptet står det 1 kruka oregano och i texten står det basilika.... vilket ska det vara?
SvaraRadera