Det här behöver vi (4-6 personer):
1 kg potatis
3 dl vispgrädde
3 dl standardmjölk
0,5 st gul lök
1 solovitlök
1 tsk torkad timjan/franska örter
1 klick smör
1-1,5 dl lagrad ost (ex prästost)
ca 1-1,5 tsk salt
ca 2-3 krm svartpeppar
Så här gör vi:
1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den centimetertjocka skivor. Skala och hacka den gula löken och finhacka vitlöken. Hetta upp en kastrull och lägg i en klick smör, vänd runt löken tills den mjuknat tillsätt sedan potatisen och vänd runt några gånger.
2. När potatisen hettats upp något tillsätter du grädden och mjölken, rör om och sänk värmen, smaka av med salt och peppar, krydda med timjan/franska örter. Rör om då och då så att det inte bränns i botten!
3. Låt gratängen småputtra i ca 8-10 minuter tills potatisen NÄSTAN är klar, häll sedan över gratängen i en ugnsform eller portionsformar, ringla över lite ost, ställ in i ugnen ca 10-15 minuter tills osten här smält och blivit lite krispig. Servera till en god köttbit eller likvärdigt gott.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar