Det här behöver vi (4 personer):
600 g nötfärs
1 äggula
0,5 msk franska örter
1 tsk timjan
1 tsk fransk senap
0,5 tsk kryddpeppar
Smör till stekning
1-1,5 tsk salt
Lök- och rödvinssky:
1 gul lök
3 dl rödvin
1 dl vatten
1 msk socker
1 tsk timjan
1 tsk franska örter
2 msk koncentrerad kalvfond
Ev salt och peppar
Så här gör vi:
1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda köttfärs, äggula, kryddor och senap i en bunke och blanda väl, forma sedan 4 större bollar som du plattar ut något, likt en mindre amerikans fotboll. Hetta upp en stekpanna och bryn järparna runt om tills de fått fin färg. Lägg järparna i en ugnssäkerform och ställ in i ugnen ca 30 minuter eller tills järparna är klara.
2. Skala och strimla den gula löken, hetta upp en kastrull och lägg i en klick smör och vänd runt löken tills den börjat mjukna. Tillsätt sedan vin, vatten och kryddor och smaka av med koncentrerad kalvfond och socker, låt sedan småputtra tills oxjärparna är klara. Smaka även av med salt och peppar innan servering.
3. Servera de örtiga järparna med potatismos eller något annat som du bedömer vore gott till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar