onsdag 15 januari 2014

Guacamole

Den som inte gillar dipsås kan räcker upp en hand.

En dipsås som fungerar lika bra på morotsstaven som den gör till chipsen eller till en god köttbit är guacamole. Eftersom att basen består av avocado och olika kryddor så är det inte helt otroligt väldigt, väldigt länge sedan världens första människa åt något som går att liknas vid det vi idag smäller i oss idag. De gamla Aztekerna ska enligt hyfsat osäkra källor ha stått och mosat den första guacamolen redan på 1300-talet, det ni. Idag är guacamolen mest förknippad med det mexikanska köket och fredagskvällar i sverige.

Guacamole är en snabb, smakrik, god och färgglad tillbehör till väldigt många rätter. Så här gör jag min guacamole. Hur ni gör vet ju inte jag!?




Det här behöver vi (4 personer):

3 mogna avocados

0,5-1 solovitlök (efter smak)

150 g färska körsbärstomater

1 chili

1 schalottenlök

0,5 lime

1 tsk torkad koriander / 0,5 dl färsk finhackad koriander

Salt och peppar


Så här gör vi:

1. Skölj körsbärstomaterna och lägg i dem tillsammans med schalottenlöken och chilin i en mixer och mixa stötvis tills löken är i lagom stora bitar och tomaterna är väl blandad med övrigt.

2. Dela avocadona på mitten, ta ur kärnan. Finhacka vitlöken och koriandern (om färsk). Mosa avocadon med händerna eller med en gaffel i en bunke grovt, blanda i vitlöken, koriandern och tomatmassan. Smaka av med salt och peppar, avsluta med att pressa över limesaft.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar