måndag 18 februari 2013

Haricots verts

Likt sparris, brysselkål och vaxbönor så är haricots verts ett väldigt gott och välkommet tillbehör som passar perfekt till nästan alla maträtter, men kanske framförallt till kötträtter. Det tjusiga namn till trots så är haricots verts ett förfranskat ord för gröna bönor. Lägg därmed till att den med undantag för färg och form dessutom smakar precis som bryt- och vaxbönor. Med det sagt så har vi nu tagit ner haricots vertsen på jorden igen genom att konstatera att den inte alls är så speciell, det flådiga namnet till trots! MEN, faktum kvarstår - den är god att äta!

Haricots verts finns att få tag på under hela året, om du inte får tag i den färska varianten så finns den alltid i frysdisken. Den godaste och finaste haricots vertsen äter du under sommaren mellan juni-augusti då du kan köpa färsk haricots verts i grönsaksdisken. Den finns också i konserverade varianter, men det är inte att rekommendera, alls.

Likt många andra likasinnade grönsaker så kan du tillaga och äta haricots verts på flera olika sätt. Den som vill kan äta den rå, jag föredrar att koka i lättsaltat vatten i några få minuter så att de fortfarande behåller sin spänst och krispighet. Koktiden varierar lite beroende på hur stora och färska bönorna är, men räkna på en koktid mellan 2-5 minuter. Smaka någon då och då så att de inte blir överkokta!

Fräs haricots vertsen med lite vitlök eller schalottenlök i en stekpanna och fräs med lite bacon och/eller oliver så har du en fantastisk trevlig förrätt. Eller så nöjer du dig med att strö på lite flingsalt och lägga i en klick smör precis efter att du kokat dem och hällt av vattnet. Det finns många varianter och inget är fel (förutom den överkokta och konserverade varianten)!


Det här behöver vi (4-8 personer):

200 g haricots verts

10 g smör

Flingsalt

Vatten


Så här gör vi:

1. Koka upp vatten i en kastrull, vattnet ska precis täcka haricots verts som ska i senare. Salta lätt med en nypa flingsalt.

2. Under tiden vattnet kokar upp så skär bort yttersta kanterna på bönorna som oftast inte ser så trevliga ut.

3. När vattnet kokar lägg i bönorna och låt koka 2-5 minuter, smaka en böna efter ett par minuter för att se om de är klara eller behöver mer koktid. Haricots vertsen är klar när de är mjuka men ändå krispiga.

4. Häll av vattnet, ringla över lite flingsalt och lägg i en klick smör. Slunga bönorna och servera på momangen!


1 kommentar:

  1. Bönor ska aldrig ätas råa!! De är faktiskt giftiga när de äts råa.

    SvaraRadera