söndag 24 februari 2013

Pasta carbonara

Det tvistas än i dag om hur den italienska klassikern fått sitt namn. En teori är att rätten fått sitt namn från det italienska ordet carbone som betyder kol som därmed kan ha att göra med den svarta pepparen som rätten oftast toppas med eller att det är en rätt som arbetarna i kolgruvorna började göra. Det finns till och med dom som tror att rätten för första gången tillagades av ett hemligt sällskap vid namn carbonari. Och efter som att jag är lite svag för allt som har med hemliga sällskap att göra så väljer jag att tro på den teorin, då den helt enkelt låter häftigast.

Alla tycks dock vara rörande överens om att rätten härstammar från Rom och smakar fantastiskt, även jag i nutida format kan vara med och intyga om det sistnämnda. Rätten är lika god som den är enkel att göra. I receptet som jag, och många med mig, använder innefattar grädde, ägg, parmesanost, pasta och svartpeppar. Grädden är däremot en betydligt modernare ingrediens som började användas på senare tid, du kan därför utesluta grädden och fortfarande kalla rätten för pasta carbonara. Men det smakar ju så klart inte lika bra bara för att den har samma namn. För att få lite mer mustighet i rätten så kokar jag pastan i kalvbuljong som jag tycker ger rätten en liten extra kick. Jag är också lite försiktig med äggen då jag inte vill ha en för "äggig"-smak, men tillräckligt många ägg för att få den härligt krämiga konsistensen.

Pasta carbonara kan du bjuda på både till vardag och fest då rätten blir så lyxig som du väljer att göra den. Att den dessutom går snabbt att göra gör ju heller inte saken sämre.


Det här behöver vi (4 personer):

800 g spagetti

3 paket bacon (ca 420-450 g)

2 + 4 ägg (2 i äggsmeten och 4 till servering)

150 g parmesanost

1 kalvbuljongstärning

4 dl vispgrädde

Salt och grovmald svartpeppar


Tillbehör:

1 bukett persilja

Grovmald svartpeppar


Så här gör vi:

1. Börja med att skiva baconet i centimetertjocka skivor. Stek sedan, lite i taget, i en stekpanna tills det fått fin färg och lite krispighet. Låt därefter baconet rinna av på en bit hushållspapper och lägg sedan i allt bacon i stekpannan igen och håll varmt på låg värme under tiden pastan och äggsmeten görs.

2. Häll i så mycket vatten som krävs för att koka pastan, salta och lägg i buljongtärningen. Koka sedan pastan enligt anvisningar på paket.

3. Under tiden pastan kokar börjar vi att riva parmesanosten fint på ett rivjärn, knäck i 2 st ägg i en bunke, häll i grädden och den rivna osten. Blanda väl och krydda med lite grovmalen svartpeppar efter smak. När pastan snart är klar höjer vi värmen på stekpannan med baconen i till full fräs.

4. När pastan är klar, häll av vattnet och lägg i pastan i stekpannan med baconet, rör om. Häll på äggsmeten och rör om väl i ca 1-2 minuter eller tills osten smält och blandats väl med pastan och baconet.

5. Servera med lite finhackad persilja och grovmald svartpeppar på toppen och en äggula i skalet vid sidan om. Molto buona!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar