onsdag 14 november 2012

Pyttipanna med ört- och senapscreme

Danskarnas motsvarighet till pyttipanna kallas 
Bikesmad - skillnaden äratt köttet och potatisen
inte är tärnat. I Sverige kallar vi det kött och 
potatis utan sås. Det MÅSTE vara tärnat för att
vara fantastiskt. Sikker på du kender det?

Så var det torsdag igen och likt en segeryr och guldfirande göteborgare har jag kvällen till ära dukat upp för en omgång pytt i panna, denna exceptionellt härliga och vardagliga huvudrätt. Du kan egentligen använda vad du vill i kött- potatis- fisk- kyckling- eller grönsaksväg och dessutom få användning av veckans rester - den perfekta torsdagsmaten helt enkelt. Lägger du dessutom till ett litet finare kött, kryddar med lite senap eller gräddstuvar hela baletten så kan du dessutom servera rätten med ett mer elegant namn som Biff Rydberg, Biff Greta eller Pytt Bellman. Men ikväll nöjde jag mig med en helt vanlig pytt i panna med kött, korv, bacon och potatis, så gott som något. 

Det här behöver vi (6 personer):
Pytt i pannan:
400 gram nötkött (ex rygg- eller rostbiff)
400 gram korv
400 gram förkokt fast potatis
1 paket bacon
0,5 st gul lök
1 tsk torkad timjan
1 tsk paprikapulver
50 g smör
salt & peppar

Ört- & senapscreme
0,5 dl majonäs
1,5 dl crème fraiche
1 msk dijonsenap
0,5 msk franska örter (kryddan)
salt & peppar

Tillbehör:
- Ta vad du har hemma och/eller är sugen på, till exempel:
Ägg (stekt eller med rå äggula)
Rödbettor
Saltgurka
Persilja

Så här gör vi:
1. Börja med att tärna köttet, potatisen och korven i centimetertjocka bitar, skiva baconen och grovhacka löken. Salta och peppra köttet.
2. Hetta upp en stekpanna på medelhög värme och börja med att steka löken tills den mjuknar, lägg sedan över löken i en bunke vid sidan om. Fortsätt sedan med att steka köttet, baconen, korven - var för sig och lägg i bunken när det är klart.
3. När löken och allt kött är färdigt börja med att steka potatisen, lägg i en klick smör i pannan och lägg i potatisen. Salta, peppra och ringla över lite timjan och paprikapulver, bryn tills potatisen fått en fin gyllenbrun färg.
4. När potatisen är färdig, vänd ner innehållet i bunken till stekpannan, sänk värmen, och låt puttra och bli varmt. Rör om då och då.
5. Blanda majonäs, crème fraiche, dijonsenap och franska örter i en bunke, smaka av med salt och peppar.
6. Servera med något av ovannämnda tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar