måndag 12 november 2012

Klassisk rödvinssås

En god sås reder sig själv - det är bluff. Däremot behöver det inte vara speciellt svårt att göra sin egen sås, det smakar bättre och du vet vad du stoppar i dig. Fördelen med en hemmagjord rödvinssås är också att du helt och hållet kan styra smaken själv - sött, surt, lagomt, stark du bestämmer. Det kostar mer och tar längre tid, men oj så mycket godare det blir och du kan dessutom slippa alla kusligt E-ämnen som finns i pulversåserna. 

När du gör din egen rödvinssås tänkt på att vinet du använder smakar olika, hitta en sort som passar dig! Tänk också på att vinet reducerar relativt snabbt, så pass upp så att du inte kokar bort hela såsen.


Det här behöver vi (4 portioner):
1 flaska (750 ml) rödvin - exempelvis Chatelle Coteaux du Languedoc
2 schalottenlökar
2 morötter
3 klyftor vitlök
1/4 kruka färsk timjan
15 grönpepparkorn
1 msk franskaörter (kryddan)
1 msk olivolja
1 dl vatten
2 lagerblad
1 msk smör
ev. maizena
socker efter smak (beror på vilket vin du använder men oftast kring 2-3 msk)

Så här gör vi:
- Jag brukar börja med rödvinssåsen för att den ska få koka och sjuda en längre tid. När såsen väl är igång så sköter den sig själv och du kan pyssla med något annat en stund, men glöm som sagt var inte att titta till den då och då så att den inte reducerar för mycket! Om du steker kött kan du även förgylla rödvinssåsen med lite steksky. Håll på 0.5 dl vatten och vänd om i pannan så att allt följer med, sila skyn till såsen. 
1. Skala och grovhacka löken och morötterna, har du andra rotfrukter hemma som palsternacka eller kålrot ta med en bit av det också!
2. Häll olivoljan i en kastrull och hetta upp på hög värme, lägg i löken och morötterna och fortsätt steka på hög värme, rör om ofta.
3. När löken och morötterna fått en fin gyllenbrun färg häller du på vattnet och sedan vinet, hela flaskan på en gång.
4. Lägg i timjan, grönpeppar, lagerblad och franskaörter. Koka upp.
5. När rödvinssåsen kokar, sänk värmen till medeltemperatur.
6. Smaka av med socker och låt sjuda 20-30 min eller tills övriga maten är klar.
7. En stund innan servering silar du bort löken, morötterna m.m till en annan bunke/kastrull och häller tillbaka såsen i kastrullen och fortsätter sjuda.
8. Om du vill ha en tjockare sås kan du reda av med lite maizena, följ anvisningarna på paketet.
9. Precis innan servering lägg i en klick smör och rör om för att få den lite lagom glansig och mjuk. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar