torsdag 1 november 2012

Bratwurst med vin- och gräddstuvad savoykål samt lufttorkad skinka


Jag är totalt överladdad efter att ha skrivit mitt första “välkommen-hit-inlägg” att jag direkt kastar mig in i verkligeheten och skriver ut ett recept på en enkel, god och ganska elegant förrätt som jag bjöd på nu i helgen. Inspirationen kommer givetvis från Tyskland och kommande Octoberfest - så klart. Rätten och idén är väldigt enkel, men om du sätter korven på ett spett och servera med lite lufttorkad skinka i små fina formar så ser det väldigt lyxigt ut!


För 4 portioner behöver vi:
1 st litet savoykålshuvud (även vit- eller spettskål går bra)
1,5 dl vispgrädde
1 st bananschalottenlök
En skvätt gott vitt fruktigt vin, ca 0,5 dl
2 st bratwurstkorvar (går givetvis att välja korv efter smak)
4 st skivor lufttorkad skinka
Nymald svartpeppar och salt efter smak

Så här gör vi:
1. Börja med att dela kålen på hälften. Skär bort eller runt roten i botten och dela halvorna igen, till totalt 4 bitar. Strimla bitarna i centimetertjocka skivor.
2. Koka upp rikligt med vatten i en kastrull, salta lätt. När vattnet kokar lägg i kålstrimlorna och koka 1-2 minuter, vi vill ha kvar knastret i kålen!
3. När kålen är klar, håll av vattnet och ställ kålen åt sidan.
4. Finhacka löken.
5. Ta fram korven, dela den på mitten och gör ett “korssnitt” med kviven på korvens över- och undersida. Stek på medelhög värme tills korven fått en fin färg och är genomvarm.
6. Samtidigt som korven steks passar vi på att fräsa på löken i lite smör tills den får en fin färg och mjuknar, häll på vinet som får ånga bort en aning och häll sedan på grädden och koka upp tills det bubblar upp och blir lite tjockare. Precis innan servering, lägg i kålen, sänk till låg värme och rör om och låt stå max ett par minuter innan servering. Smaka av med salt och peppar.
7. Lägg upp kålen i små formar eller tallrikar, trä korven på ett spett tillsammans med en skiva lufttorkad skinka, servera. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar