måndag 5 november 2012

Egenkryddad snaps - del 1


Läs även


Julsnapsen 2013


I direkt motsats till vad som står skrivet på flaskan på bilden ovan vill jag påminna om att det är mindre än två månader kvar till självaste julafton, så det är hög tid att börja förbereda snapsen. Julmaten och stämningen överlag är nog vad många förknippar julen med. Men jag vill höja ett finger för julsnapsen, som för mig är lika viktig som självaste julskinkan. Det finns mängder med trevliga snapsar på Systembolaget, men dom kan du köpa till Påsk, för i jul ska vi krydda vårt eget brännvin!


Det här behöver vi:
- Vi börjar med att göra en essens som bas som innebär att du lägger ner alla torra ingredienser i en glasburk eller tom flaska och fyller på med brännvin tills du täcker allt. Receptet här nedan ger en ganska pepprig men klassisk akvavit. Egentligen kan du krydda med vad du vill, tänk bara på att vissa ingredienser ger mer smak än andra. Kanel och saffran är alltid trevlig, men det kan förstöra vilken snaps som helst i för höga doser.
700 ml fint brännvin (vodka)
3 tsk torkad kummin
2 tsk torkad fänkål
12 st vitpepparkorn
6 st kryddpepparkorn
20 st grönpepparkorn
1 st stort lagerblad
 Så här gör vi:
1. Blanda alla torra ingredienser i en burk eller tom flaska, fyll upp med brännvin så att det täcker allt. Låt stå i rumstemperatur.
2. Skaka lätt på burken/flaskan varje dag, så att innehållet rörs om.
3. Ju längre essensen får stå, ju mer smak får den. Jag brukar låta den stå i minst 1-2 månader för att få en så kraftig och stark smak som möjligt. Essensen måste minst stå i 5-6 dagar för att få någon smak överhuvudtaget. Ett par-tre dagar innan snapsen ska brukas grovsilar du innehållet till en annan burk, därefter silar du innehållet 1-2 gånger i ett kaffefilter.
4. Smaka av essesen och späd ut med så mycket brännvin som behövs för att få den styrkan på smaken som du önskar.
5. Häll upp den färdiga snapsen i en fin flaska, låt stå orörd tills du ska servera den för att få en så klar och fin färg som möjligt. Serveras till fördel till allt vad julmat heter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar