torsdag 22 november 2012

Bräserad älgstek med gräddsås och pommes Anna


Med undantag för det vidriga vildsvinet så är jag väldigt förtjust i viltkött överlag. Min personliga favorit är ren och hjort men jag blir heller inte missnöjd när jag får en 1,6 kg älgstek framför mig, som idag. Älg är väldigt tacksamt att tillaga då det smakar mycket och gott. Det enda du behöver se till är att köttet inte blir för torrt, älgen är nämligen lika mager som den är näringsrik. Älgkött kan och bör ätas ganska så rött/rosa så använd gärna en stektermometer när du tillagar köttet. Likt många av oss andra så blir älgen mycket bättre med lite rödvin och grädde, så jag har valt att bräsera älgsteken i rödvin och servera den med en gräddig skysås.

Det här behöver vi (10 personer):
1.6 kg älgstek (har du inte älg går det givetvis bra att använda nöt ex. fransyska)
0,5 liter rödvin
2 morötter
2 gula lökar
Salt och peppar

Pommes anna:
1,5 kg potatis
200 g smör
Salt och peppar

Gräddsås:
5 dl vispgrädde
1-2 msk svartvinbärsgelé
1 msk smör
Skyn från steken
Salt och Peppar

Så här gör vi:
1. Börja med att salta och peppra älgsteken, var inte blyg då steken behöver mycket av båda delarna. Bryn steken på högvärme i en stekpanna så att den får fin färg.
2. Värm ugnen till 120 grader. Skala morötter och löken, lägg steken i en ugnsform och häller över vinet och lägg i löken och morötterna.
3. Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av steken och ställ in i ugnen. Vid 60 grader är köttet rött, 65 grader rosa och 70 grader välstekt. Köttet på bilden ovan är nära 70 grader. Det tar 2-3 timmar innan köttet är färdigt, lite beroende på ugn och kött m.m. När köttet är klart ta ut det ur ugnen och lägg folie över formen och låt stå till servering. Börja med pommes Anna under tiden.
4. Skala potatisen och skär den i 3-4 mm tunna skivor. Lägg ett tunt lager potatis i en stor smord form och hyvla över ett lager smör. Varva sedan med potatis och smör. Pressa potatisen med en annan form så att den plattas till. Lägg i en tyngd i den andra formen och ställ ovanpå potatisformen så att den bakas med tyngden på. Ställ in i ugnen i 225 grader ca 1 timme.
5. Under tiden potatisen är i ugnen börjar vi med såsen. Häll av stekskyn via en sil till en kastrull och koka upp. Tillsätt grädden. Smaka av med svartvinbärsgelé, salt och peppar. Det ska vara en lagom balans mellan salt och sött.
6. Skär upp köttet i centimetertjocka bitar.
7. När potatisen är klar servera den tillsammans med det ljumna köttet och den varma såsen. En klick lingonsylt eller svartvinbärsgelé vid sidan gör heller inte ont.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar