söndag 10 mars 2013

Pulled pork


Pulled pork är min absoluta favoriträtt just nu. Rätten tillagas oftast som en BBQ-rätt på grillen, men det är egentligen både enklare och smidigare att tillaga den i ugnen då den ska tillagas på låg temperatur och under många timmar vilket kan vara lite besvärligt att uträtta på en grill. Köttet som jag använder är fläskkaré med ben som är en väldigt smakrik och förhållandevis billig köttdel. Hemligheten med Pulled pork är inte så hemlig då det går ut på att tillaga köttet på låg temperatur under många timmar så att du sedan kan slita köttet i stycken, bokstavligt talat! Därav namnet Pulled pork. När du tillagar en hel bit fläskkaré med ben så får du redan från början massiva smakar av kött i sig självt, men genom att tillsätta BBQ-sås och buljong så exploderar smakerna. Lägg också till ett antal tillbehör som tzatziki, guacamole, BBQ-sås, coleslaw, cornichoner majskolv och en stor bit vitt bröd så kan jag nästan lova att frosserieffekten blir maximal!

Det tar ca 6-10 timmar att tillaga rätten beroende på hur stor köttbiten är. När du köper köttet så kom ihåg att benet väger väldigt mycket och att köttet består av mycket fett som inte går att använda till rätten. Så för en middag för 4 personer kan det gott och väl gå åt en fläskkaré på 1200-1400 g!

En stor del av smaken består av BBQ-såsen som ger rätten en rökig grillkänsla. Jag använder Texas Longhorns BBQ-sås som jag köpte på en av deras restauranger, men det går givetvis att använda vilken BBQ-sås du vill. Ett tips är däremot just Texas Longhorns sås som är väldigt god, även O´Learys BBQ-sås finns till försäljning och är riktigt bra. I vanlig mataffärer finns ofta Bulls-Eye som också är en god sås. Jag kan visst ägna ett helt inlägg åt BBQ-såser märker jag nu, men det får bli en annan gång.


Det här behöver vi (4 personer):

ca 1300 g fläskkaré i bit med ben

1 dl rökig BBQ-sås

2-3 msk koncentrerad kalvfond

1 gul lök

2 solovitlökar

1 tsk paprikapulver

0,5-1 msk torkad timjan

0,5-1 msk franska örter (kryddan)

0,5 dl vatten

Salt och peppar


Tillbehör:

4 STORA bitar lantbröd

Tzatziki

Guacamole

BBQ-sås

Coleslaw

Majskolv

Cornichoner



Så här gör vi:

1. Värm ugnen till 110°. 

2. Krydda fläskkarén med salt, peppar, paprikapulver, timjan och franska örter runt om, snåla inte med saltet! Gnid sedan in kryddorna och lägg fläskkarén i en ungsform. Skala och pressa en solovitlök som du finhackar/pressar, smeta på BBQ-såsen runt om fläskkarén och lägg på vitlöken och gnid in. Häll till sist på kalvfonden, häll i vattnet och rör om. Skala och dela den gula löken i 4-6 större bitar som du lägger i ungsformen och gör samma med den sista solovitlöken. Använd en stektermometer och sätt in köttet i ugnen tills köttet är uppe i 80°, 1300 g fläskkaré tar ca 8-9 timmar att tillaga.

3. När köttet är uppe i 80° och är riktigt, riktigt mört så tar du ut den ur ugnen och lägger köttbiten på en skärbräda eller likanden. Lyft ur löken ur BBQ-skyn. Nu kommer själva slitandet. Dela köttet på mitten, använd två gafflar och gröp ur köttet, stycke för stycke. Använd sedan gafflarna för att dela köttet till strimlor, köttet är så pass mört nu att det inte krävs någon större kraftansträngning. Gör så tills hela köttbiten är strimlad, lägg strimlorna i ugnsformen med BBQ-syn allt eftersom du blir färdig. När hela kött biten är klar smakar du av och kompletterar ev med mer salt och peppar. Rör om så att köttet blir täckt av BBQ-skynd. Om köttet hunnit svalna ställ in det i ugnen på 150° tills det blir dags att servera.

4. Servera tillsammas med MASSOR av tillbehör och MASSOR av bröd, dippa ät och ha det trevlig.


1 kommentar:

  1. Tycker det är svårt att hitta någon bra sås till Pulled pork.
    // Anna

    SvaraRadera