fredag 22 mars 2013

Whiskysås

Fredag igen. Varför går veckorna så mycket snabbare på våren än vad de gör på hösten? Det har knappast med vädret att göra då det varit snöigt, soligt, kallt, klart, snöstorm, varmt, hagel och ishalka , bara idag.. Kanske har det med ljuset att göra?! I alla fall så känns det som om veckorna bara innehåller måndagar och fredagar. Det är synd då jag alltid tycks vara i någon form av dvala eller fast forward-tid under våren, jag missar nämligen alltid försommaren i väntan på själva sommaren. Vips så är det midsommar och jag väntar fortfarande på att sommaren ska komma. Så är det och nog om det, väder och vind kan vi tala om på fritiden för nu ska vi koka sås!

Whiskysås närmare bestämt. Kött, fågel och fisk serveras ofta med sås vilket är tur då det inte sällan är såsen som är det godaste på tallriken. En banal rätt kan ibland räddas av en god sås, så det är lika bra att göra en sådan för att gardera sig. Eller det bästa är givetvis att servera en god sås till en perfekt tillagat rätt, men om..

Det finns mängder med såser och var rätt har sin sås. Men såsernas sås är enligt mig ändå GRÄDDsås. Den fungerar nästan alltid. Ska vi upp ett nivå så är det whiskysås som står på tur, det är helt enkelt en god gräddsås med whisky, kort och gott. Whiskysås äter du med fördel till allt vad nöt- och fläskkött heter, anka(!), vilt och aborre, exempelvis. Basen till en god whiskysås är inte whiskyn utan nämligen buljongen, det bästa är ofta hemmagjord buljong eller skyn från en bräserad köttbit. Saknas detta så går det givetvis att tillaga en riktigt god sås med hjälp av en buljongtärning eller några matskedar koncentrerad kalvfond också. Det är bara att säga att buljongen är hemmagjord om det är någon som frågar..


Det här behöver vi (4 personer):

3 dl vispgrädde (40%)

3-5 msk mild och fin whisky (Billig!! Men god!!)

3 dl kalvbuljong / sky / 1 kalvbuljongtärning / 1-3 msk koncentrerad kalvfond

1 tsk svartvinbärsgelé

1 msk franska örter

10 grovmalda grönpepparkorn

1 msk olivolja

1 morot

1 stor schalottenlök

1 lagerblad

Ev 1 msk maizena, om du vill ha en tjockare sås

Ev salt och peppar



Så här gör vi:

1. Skala löken och moroten som du sedan halverar. Hetta upp en kastrull, tillsätt olivoljan och bryn löken och moroten tills de fått fin färg, slå sedan på vispgrädden och buljongen, koka upp. Mortla undertiden grönpepparkornen grovt som du sedan tillsätter i såsen.

2. När gräddblandningen kokar tillsätt whiskyn, lite i taget så du kan smaka dig fram, låt koka lite till. Sänk sedan värmen så att såsen bara småputtrar lite. Tillsätt lagerblad, franska örter och svartvinbärsgelé, rör om och låt småputtra ca 20-30 minuter. Smaka sedan av och komplettera med det som du saknar och eventuellt salt och peppar. Innan servering lyfter du ur löken och moroten som gjort sitt!

3. Om du tycker att såsen är för blaskig kan du reda av med lite maizena. Ta ca 1 dl av såsen och blanda med 1 msk maizena, vispa runt och tillsätt sedan i såsen som får koka upp.

4. Servera! Ät! Skratta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar