torsdag 14 mars 2013

Rödvinskokta päron med vit chokladmousse

Det här med mattrender som kommer och går tycker jag är lite intressant. En del retro mat som började dyka upp på 60-, 70- och 80-talet hänger ju faktiskt kvar än i dag medan andra rätter helt har glömts bort. Gratinerad kassler med ananas, Hawaiikassler som det kallades, som tydligen var något alldeles extra när det begav sig på 60-talet slängs idag ihop snabbt på en tisdag när tiden tryter. Chili con carne med namnet från fjärran land kändes nog också väldigt nytt och spännande - på 70 talet. Ostfondue och Drömskinka har tack och lov inte fått samma fäste som exempelvis ugnsgratinerad falukorv eller flygande Jacob som samtliga härstammar från 70-talet. Drömskinka kan föresten vara det mest oaptitliga jag någonsin har ätit så det är en förlust som jag välkomnar.

Päron som dessert har jag förstått var väldigt poppis på 70-talet, gärna med en bit smält after eight om man ville bjuda till ordentligt. Även om frukt i allmänhet är väldigt vanligt och gott att använda till efterrätter så är kanske det enskilda päronet något underskattat idag? Men faktum är att päron är väldigt gott! Så vi får kämpa med näbbar och klor för att se till att päronet inte går samma öde till mötes som den motbjudande Drömskinkan.

Att tänka på: Både de vinkokta päronen och chokladmoussen ska stå i kylen i minst 4 timmar. Om du förbereder och tillagar rätten dagen innan och låter det stå i kylen över natten så blir det både godare och mindre stressigt dagen efter.


Det här behöver vi (4 personer):

750 ml rött vin (Il Tre Fratelli med nr 2354 på Systembolaget är ett prisvärt och bra vin till päron)

4 fasta päron (conference är perfekta)

2,5 dl socker

3 kanelstänger

1 vaniljstång

2 lagerblad


Vit chokladmousse:

200 g vit choklad

2,5 dl vispgrädde

3/4 dl Kesella vanilj

1 gelatinblad

Ev en "gnutta" vaniljsocker


Så här gör vi:

1. Lägg gelatinbladet i blöt. Grovhacka den vita chokladen och lägg bitarna i en mindre kastrull, ställ åt sidan.

2. Koka upp vinet i en större kastrull, dela vaniljstången och använd en kniv för att dra ur vaniljen, tillsätt sedan både stången och vaniljen i vinet tillsammans med kanelen och lagerbladen. När vinet kokar tillsätter du sockret, rör om tills det smält. Låt koka 5 minuter. Skala under tiden päronen som du sedan lägger ner i kastrullen. Låt koka 13-15 minuter och känn sedan på päronen med en sticka, päronen ska vara ungefär lika mjuka som en kokt potatis. Koktiden varierar något beroende på päronets storlek, men räkna på en koktid mellan 13-18 minuter.

3. Smält den vita chokladen över det kokande vinet, likt ett vattenbad, rör om hela tiden tills alla bitar har smält. Låt chokladen svalna. Vispa grädden tills dess att du kan göra små mjuka toppar, alltså inte för hård! När chokladen har svalnat rör försiktigt ner tillsammans med den vispade grädden, blanda väl. Häll Kesellan i kastrullen tillsammans med gelatinbladet och värm över vinet/vattenbad tills gelatinet har smält, vänd sedan ner Kesellan i chokladsmeten och blanda väl igen. Smaka av och tillsätt eventuellt lite vaniljsocker om du saknar lite sötma.

4. När päronen är klara låter du de svala i kastrullen, lägg sedan på ett lock eller lägg päronen och spadet i en bunke i kylen i minst 4 timmar, men helst över natten. Även den vita chokladmoussen ställer du in i kylen lika länge som päronen.

5. Om du haft päronen i kylen under natten så bör du ställa ut dem i rumstemperatur ett par timmar innan servering då det smakar bäst om de inte är iskalla, servera med en generös klick vit chokladmousse.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar