fredag 29 mars 2013

Vinkokt kalvstek med gräddstuvad klyftpotatis

Så var julens egna rip-off Påsken här igen. Likt julen så bjuder ofta påsken på must, ägg, godis och mycket mat. Allt är faktiskt ganska exakt detsamma förutom att allt nu serveras med en gula etikett med några harar på istället för röd etikett med tomtar på. Men men, lika mycket som jag gillar julbord gillar jag ju då påskbord, så det är en bra grej. Även fast det är plankat rakt av.

Lamm är en rätt som blivit någon form av tradition kring påsk, däremot så är det inget som jag har anammat. I stället tänkte jag här ge er ett recept med kalvkött. Kalvkött har en väldigt mild smak, faktiskt mindre smakrik än exempelvis vanligt nötkött. Däremot är kalvkött väldigt, väldigt mört. Klyschan om att köttet smälter på tungan kan med lätthet bli verklighet med en bit bra kalvkött. Då kalven inte helt otippat består av samma delar som ett äldre nötkreatur så är utbudet av delar lika stort, däremot så är utbudet av kalvkött något begränsat i vissa mataffärer, men leta på.


Det här behöver vi (4 personer):

800 g kalvstek av ytterlår

4 pärllökar

2 morötter

1 lagerblad

500 ml mustigt rött vin

2 tsk torkad timjan

2 tsk franska örter

1 msk smör

Vatten

Grovmald svartpeppar

Salt


Gräddstuvad klyftpotatis

10 medelstora potatisar

4 pärllökar

0,5 msk olivolja

1 dl vispgrädde

Salt och peppar


Sås

5 dl av skyn från steken

2 dl vispgrädde

2-3 msk koncentrerad kalvfond

1 tsk svartvinbärsgelé

Grovmald svart-/grönpeppar

Ev. maizena


Så här gör vi:

1. Börja med att putsa köttet från eventuella större fettbitar och hinnor, salta och peppra köttet rikligt och bind sedan upp det med ett snöre så att det blir fast och fint. Lägg i en klick smör i en stekpanna och bryn köttet runt om tills de fått en fin färg. Lägg sedan köttet i en gryta, häll på vinet och kompletera med vatten tills dess att 2/3 av köttet är täckt med vätska. Tillsätt övriga kryddor och låt koka upp.

2. Skala löken och morötterna, dela eventuellt morötterna om de är för stora. Hetta åter igen upp stekpannan och bryn löken och morötterna tills de fått fin  färg, lägg ner i grytan med köttet. Låt köttet koka ca 2,5-3 timmar eller tills dess att köttet börjar släppa.

3. Skala och klyv potatisen i 4 delar, varm ugnen till 200 grader. Skala även löken. Olja in en ungsform, lägg ner potatisen och löken, salta och peppra och blanda om. Ställ in i ugnen ca 30-40 minuter, när det kvarstår ca 10-15 minuter av potatisen häller du på grädden, blandar om och låter gå klart i ugnen. Se till att tajma köttets koktid med potatisens så att allt blir klart samtidigt!

4. Ca 15 min innan servering, lyft ur köttet och tranchera, lägg sedan köttet i en djup tallrik, häll över lite sky och täck med folié. Sila under tiden skyn från alla större delar. Koka upp skyn, tillsätt grädden och smaka av med kalvfond, peppar, svartvinbärsgelé och eventuellt salt. Du kan även reda såsen med maizena om du önskar tjocka till den något.

5. Glad påsk!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar