tisdag 2 april 2013

Gino al freddo

"App, app, app! Gino är ju en gratinerad efterrätt med frukt och bär täckt med smält vit choklad?! DET HÄR ÄR INGEN GINO!!!!" 

Så tänker nog du som är matmästare av något slag eller allvetare av alla slag - med all rätt. Egentligen skulle jag kalla det här för en fruktsallad med vit chokladsås. Men hur kul är det? Då är det bättre att hitta på ett bättre namn, typ Gino al freddo. Detta trots att rätten Gino faktiskt inte alls härstammar från Italien, som man ju lätt kan tro. Istället ska det ha varit restaurangen PA&Co i Stockholm som för första gången serverade rätten. Hur dom sedan indirekt skänkte rätten till Italien genom att kalla den Gino är väl en annan historia. Men någon borde ju ha fått sparken..

En tvättäkta Gino görs av frukt och bär (i original med kiwi, banan och jordgubb) som täcks av riven vit choklad och sedan gratineras i ugnen och serveras varm. Men varm frukt? Nja.. Nä.. Inte min favorit. Fruktsallad däremot, det är grejer det! Det passar såväl Olle 3 år som Olle 93 år och alla däremellan, det är helt enkelt aldrig fel. En fruktsallad kan dessutom bestå av hur många eller hur få frukt- och bärsorter som helst, det är egentligen bara att välja och vraka bland dina egna favoriter då det mesta går att kombinera. För att sticka ut lite och göra det piffiga namnet Gino al fredo någotsånär berättigat så sveper jag över några ränder smält vit choklad när jag serverar en KALL fruktsallad - en Gino al fredo.

Föresten.. När du ändå är igång med allt skalande och skivande med frukt och bär så kan du lika gärna göra en rejäl laddning så att du har lite kvar till nästa dag. Viss frukt likt bananer blir lite bruntråkiga i färgen men smaken består och fungerar toppen som ett komplement till frukosten eller mellanmålet dagen efter. Tänk stor.


Det här behöver vi (4-8 personer):

- Frukterna och bären som finns med i nedanstående recept är de som finns med i fruktsalladen på bilden. Det går givetvis lika bra att byta ut och lägga till frukter och bär som du själv vill ha det!

1 honungsmelon

4 kiwis

2 apelsiner

3 bananer

50-100 g blåbär (färsk eller frusen)

100 g vitchoklad


Så här gör vi:

1. Skala och gröp ur melonen som du sedan skär i centimetertjocka bitar och lägger i en större bunke. Skala kiwifrukterna och bananerna och gör även lika tjocka bitar av dem, ner i bunken sedan. Skala apelsinerna, se till att inget av det vita och beska kommer med. Om du är på humör kan du även filéa apelsinen vilket du gör om du med kniven följer "trådarna" i apelsinen. Men ärligt talat så är det förmodligen ingen som kommer att tacka dig för det, så gör hellre centimetertjocka bitar av apelsinen också och lägg i bunken tillsammans med de andra frukterna.

2. Koka upp vatten i en större kastrull, grovhacka den vita chokladen och lägg ner i en mindre kastrull. Smält sedan chokladen över vattenbadet tills du har en jämn fin sås, rör ofta!

3. Ringa över blåbären i bunken med frukten, rör om försiktigt och lägg sedan upp på ett fat, ringla över lite vitchokladsås och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar