tisdag 19 februari 2013

Oxrullader med gräddsås och timjanspotatis

Jag fortsätter, faktiskt utan att ha tänkt på det innan, min utvärdering av veckans måltider. Jag har redan avhandlat måndags- och fredagsmaten, med blandad förtjusning. Men om vi ser till hela veckans meny så är det ändå söndagarna som jag gillar allra mest. För en riktigt klassisk söndagsmiddag med allt vad det innebär tycker jag är svårslaget i matsammanhang. Det är också på just söndagar som jag lägger ner absolut mest tid på matlagningen, inte nödvändigtvis att jag faktiskt står och lagar mat i flera timmar, men det är ofta på söndagar som jag passar på att brassa på med ett riktigt långkok av något slag.

Den här gången bestod söndagsmiddagen av en svensk husman, nämligen oxrullader. Jag försöker ofta att blanda nytänk med klassiska tillagningssätt när jag lagar mat i vanliga fall, men ibland måste jag inse att en maträtt utan nytänk kan vara fantastisk som den är. Oxrullader är en sådan maträtt tycker jag. Därför är min fyllning i rulladerna av det extremklassiska sorten och består kort och gott av senap, lök, inlagd gurka, bacon och morot.
Kort och gott.


Det här behöver vi (4 personer):

700 g (8 skivor) oxytterlår, kan köpas i bit eller som färdigskivad lövbiff

2 st morötter

1-2 st gul/a lök/ar

3 msk stark senap

1 paket bacon

4 st hela inlagda ättiksgurkor

1 liter oxbuljong

5 kvistar färsk timjan

2 tsk franska örter (kryddan)

3 dl rödvin

Salt och peppar

Olja till stekning


Gräddsås:

3 dl vispgrädde

Buljongen från rulladerna

1-2 tsk svartvinbärsgelé


Tillbehör:

Potatis

Timjan (färsk)

Svartvinbärsgelé


Så här gör vi:

1. Skala löken och morötterna, skär morötterna och den inlagda gurkan i stavar och skiva löken. Skär köttet i tunna skivor om du har en hel bit ytterlår, bred sedan ut köttskivorna på ett underlägg och salta och peppra på båda sidor. Bred sedan på ett tunt lager senap och lägg en baconskiva lägst med. Lägg sedan i lite lök, gurka och morot i ett paket längst ner på köttskivan och rulla ihop till en oxrullad, fäst med en tandpetare för att hålla den i styr!

2. När du har gjort i ordning alla rullader bryner du ett par åt gången i en varm stekpanna med lite olja tills de har fått fin färg. Lägg sedan rulladerna i en gryta/kastrull/traktörpanna, lägg i timjankvistarna, franska örter och häll på oxbuljongen och vinet. Bräsera sedan rulladerna i ca 60 minuter eller tills de är riktigt möra och fina.

3. När det återstår ca 30 minuter av oxrulladerna börjar vi att skala potatisen som sedan får koka ca 20 minuter eller tills den är mjuk.

4. När buljongen och vinet har reducerat ner till ca 1/3 tillsätter vi grädden och kokar upp. Tillsätt lite gelé och smaka av med eventuellt mer salt och peppar.

5. Häll av vattnet på potatisen och ringla över finhackad timjan och slunga runt och servera tillsammas med oxrulladerna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar