söndag 19 maj 2013

Örtiga oxjärpar med lök- och rödvinssky

Köttfärs är en råvara som är väldigt tacksam att tillaga då du kan göra hur många olika rätter som helst med detta. Dessutom är det förhållandevis billigt och går med fördel att frysa in. Personligen tycker jag mest om att göra köttbullar av köttfärs, men det är lite pilligt och tar tid att rulla bullar av 500 g köttfärs. Men om man är sugen på smaken av hemmagjorda köttbullar så går det faktiskt lika bra att göra pannbiffar, oxjärpar eller till och med köttfärslimpa som mer eller mindre är exakt samma sak men i olika storlekar. Oxjärparna som jag har gjort nu är ett mellanting av storleken på pannbiffar och köttfärslimpa som väger ca 150-180 g styck. Detta är en typisk vardagsrätt, men med lite finess och finare uppläggning så kanske det till och med går att bjuda på vid ett lite festligare tillfälle, men helst inte.


Det här behöver vi (4 personer):

600 g nötfärs

1 äggula

0,5 msk franska örter

1 tsk timjan

1 tsk fransk senap

0,5 tsk kryddpeppar

Smör till stekning

1-1,5 tsk salt


Lök- och rödvinssky:

1 gul lök

3 dl rödvin

1 dl vatten

1 msk socker

1 tsk timjan

1 tsk franska örter

2 msk koncentrerad kalvfond

Ev salt och peppar


Så här gör vi:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Blanda köttfärs, äggula, kryddor och senap i en bunke och blanda väl, forma sedan 4 större bollar som du plattar ut något, likt en mindre amerikans fotboll. Hetta upp en stekpanna och bryn järparna runt om tills de fått fin färg. Lägg järparna i en ugnssäkerform och ställ in i ugnen ca 30 minuter eller tills järparna är klara.

2. Skala och strimla den gula löken, hetta upp en kastrull och lägg i en klick smör och vänd runt löken tills den börjat mjukna. Tillsätt sedan vin, vatten och kryddor och smaka av med koncentrerad kalvfond och socker, låt sedan småputtra tills oxjärparna är klara. Smaka även av med salt och peppar innan servering.

3. Servera de örtiga järparna med potatismos eller något annat som du bedömer vore gott till!
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar