torsdag 2 maj 2013

Krämig potatisgratäng


Som jag nämnt tidigare här i bloggen så gillar jag potatis väldigt mycket. Potatis är fantastiskt gott i de flesta konstellationer och varianter. Under sommarhalvåret då färskpotatisen börjar dyka upp så är den ohotad 1:a på min önskelista, men även rårakor, potatismos, råstekt- och klyftpotatis går ner med glädje. En  variant av alla varianter är potatisgratängen som med sin krämighet blivit lite av en favorit hos många, mig själv inräknad. Det är lätt att göra, går hyfsat snabbt och smakar gott vilket är tre goda skäl av tillaga just potatisgratäng. Men det är inte bara att göra, det krävs lite finess för att få till en riktigt god gratäng. Själv så kokar jag rubb och stubb i 50/50 vispgrädde och standardmjölk tillsammans med gul- och vitlök kryddar med lite timjan för att sedan ringla över en riktigt god och lagrad ost som får smälta i hög temperatur i ugnen 10-15 minuter. På så vis går du en krämig och fantastiskt god potatisgratäng, klar på 40-45 minuter.


Det här behöver vi (4-6 personer):

1 kg potatis

3 dl vispgrädde

3 dl standardmjölk

0,5 st gul lök

1 solovitlök

1 tsk torkad timjan/franska örter

1 klick smör

1-1,5 dl lagrad ost (ex prästost)

ca 1-1,5 tsk salt

ca 2-3 krm svartpeppar


Så här gör vi:

1. Sätt ugnen på 225 grader. Skala potatisen och skär den centimetertjocka skivor. Skala och hacka den gula löken och finhacka vitlöken. Hetta upp en kastrull och lägg i en klick smör, vänd runt löken tills den mjuknat tillsätt sedan potatisen och vänd runt några gånger.

2. När potatisen hettats upp något tillsätter du grädden och mjölken, rör om och sänk värmen, smaka av med salt och peppar, krydda med timjan/franska örter. Rör om då och då så att det inte bränns i botten! 

3. Låt gratängen småputtra i ca 8-10 minuter tills potatisen NÄSTAN är klar, häll sedan över gratängen i en ugnsform eller portionsformar, ringla över lite ost, ställ in i ugnen ca 10-15 minuter tills osten här smält och blivit lite krispig. Servera till en god köttbit eller likvärdigt gott.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar