måndag 6 maj 2013

Smørrebrød



Utan att egentligen veta något om det så ratar jag gärna dansk kokkonst. Finns det ens en dansk kokkonst?! Visst, deras korvar är röda och de smakar gott men de är fortfarande mer kända för att vara röda än goda vilket måste ses som ett bottenbetyg för matkulturen men ett toppbetyg för myten om dansk mat. Däremot har danskarna två riktigt bra saker: öl och smørrebrød. Dessa två ting går med fördel att avnjuta i kombination med varandra. Nu är ju inte Smørrebrød en rätt i sig då den går att kombinera och variera i oändligheten, men det är just det som är så trevligt med rätten. Den existerar först när du gjort den, vilket är häftigt. Du ska heller inte förväxla Smørrebrød med en vanlig macka med pålägg, det är mer än så. Smørrebrød är som dansk tapas serverat på rågbröd med en mindre måltid som "pålägg".

Hur du anrättar dina smörrebröd avgör bara du, men ett tips är att besöka en chark och där plocka ut lite olika godsaker. Gör gärna 3-4 olika Smørrebrød och servera som förrätt, lunch eller snacks på kvällen.  Servera på en fin bricka tillsammans med en Aalborg akvavit och en kall Tuborg så har du besparat dig en resa till Danmark. Velbekomme for helvede!


Det här behöver vi (4 personer:)

Bas:
4 skivor danskt rågbröd
Smör
Salladsblad

Förslag 1 - Grönpepparpaté med baconströssel:
Bas
4 skivor grönpepparpaté
1 skiva rimmat fläsk eller bacon
Persilja

Så här gör vi:

1. Smöra bröden, lägg på några salladsblad.

2. Finhacka fläsk/bacon och stek knaprigt på hög värme i en stekpanna. Skär några rejäla skivor grönpepparpaté (eller annan paté/pastej), ringla över fläsk-/baconbitarna och toppa med finhackad persilja.

Förslag 2 - Rostbiff med remouladsås och stektlök:
Bas
4 skivor rostbiff
300 g pickles
4 msk crème fraîche
1 msk majonnäs
1 tsk fransk senap
2 krm curry
1 gul lök
1 krm socker
Smör att steka i
Salt och peppar
Persilja

Så här gör vi:

1. Smöra bröden, lägg på några salladsblad.

2. Mixa pickles, blanda med crème fraîche, majonnäs och curry. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer curry.

3. Strimla löken, värm en stekpanna och bryn löken i smör tills den mjuknat och börjat få fin färg, strö över sockret och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

4. Lägg på en rejäl klick remouladsås och en bit rostbiff vid sidan om, toppa med den stekta löken och lite finhackad persilja.


Förslag 3 - Varmrökt lax med rödbetor och pepparrot:
Bas
200 g varmrökt lax
12 skivor inlagda eller hemkokta rödbetor
Färsk pepparrot, efter tycke och smak 

Så här gör vi:

1. Smöra bröden, lägg på några salladsblad.

2. Börja med att lägga ut rödbetorna, fördela sedan den varmrökta laxen och avsluta med att riva över lite färsk pepparrot, så mycket/lite du vill.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar