torsdag 24 januari 2013

Boeuf Bourguignon med potatispuré

Jag skulle så gärna vilja säga att Boeuf Bourguigno är en enkelt tillagad smaksensation. Men då jag redan här på bloggen har beskrivit mitt senaste praktfiasko där min Boeuf Bourguigno serverades i en bottenbränd gryta med ett kraftigt överkok kött i så tar det emot att säga att det är lätt.. Men faktum är att det faktiskt är en enkelt tillagad rätt, det är också en elegant, smakrik och helt fantastisk rätt. Jag kan till och med sträcka mig så långt som att säga att en väl tillagad Boeuf Bourguignon är bland det bästa som går att äta. Dessutom behöver köttet bara kokas för att bli godare och godare, när du väl är färdig med allt hackande, skärande och kryddande så är det bara att gå åt sidan, smaka av och röra om då och då och bara invänta fyrverkerierna i form av smak och doft. Köttet och grytan sköter sig nämligen helt själv. Men återigen, använd bra grejer!! Ett mustigt gott vin och färska champinjoner är ett måste! Vinet som jag använder har jag pratat om tidigare och heter Chatelle Coteaux du Languedoc, ett gott och prisvärt vin att använda i maten. Till maten däremot är en glas av det mycket trivsamma och till rätten så passande Couvent des Jacobins Bourgogne ett gott tips!

Tillaga nu den här rätten. Ät den och njut. Bjud alla dina vänner och familj på den. Laga den och ge till en kompis. Det spelar ingen roll vad du gör med den, men vad du än gör så gör din egna Boeuf Bourguignon!


Det här behöver vi (6 personer):

1-1,5 kg högrev eller annat likvärdigt nötkött

1 flaska (700 ml) mustigt rödvin

1 burk inlagd syltlök (gillar du inte syltlök går även vanligt pärl- eller silverlök bra!)

200 g färska champinjoner

150 g bacon/rimmat sidfläsk

6 vitlöksklyftor eller 1 hel solovitlök

1 buljongtärning (kalvbuljong)

3 dl hemmagjord grönsaksbuljong alternativt 1 buljongtärning (grönsaksbuljong)

1 msk socker

4 msk vetemjöl

0,5 kruka färsk timjan

4 msk franska örter

2 lagerblad

Smör till stekning


Potatispuré:

1 kg potatis

0,5-1 dl standardmjölk

25 g smör

Salt och peppar


Tillbehör:

1 bukett persilja


Så här gör vi:

1. Skär högreven i mindre portionsbitar ca 1,5x1,5 cm, salta och peppra. Bryn några bitar i taget i en het stekpanna tills de får en fin färg. Lägg sedan alla bitarna i en gryta, ringla över vetemjölet och rör om. Tillsätt vinet i grytan och koka upp.

2. Skölj rent och torka ur stekpannan, värm upp på hög värme och tillsätt den avvattnade syltlöken så att det fräser till ordentligt! När löken börjat få lite färg ringla över sockret och låt löken karamelliseras, lägg sedan ner löken i grytan med vinet och köttet. Lägg också i lagerbladen och buljongen.

3. Klyv champinjonerna till passande storlek, finhacka vitlöken, timjan och tärna baconen/fläsket. Bryn baconen tills den får fin färg, tillsätt lite smör i stekpannan och fortsätt sedan med att steka på champinjonerna. Tillsätt vitlöken, timjan, champinjonerna och baconen i grytan allt efter som det blir klart. Rör om!

4. När grytan kokar sänker du värmen så att den i lugn och ro får puttra lite sakta i 2-3 timmar eller tills dess att köttet är så mört att det nästan faller i sär. Smaka av med salt och peppar.

5. När köttet straxt är klart börjar vi med potatispurén. Skala och delta potatisen i mindre bitar, lägg i kokande vatten och koka ca 15-20 minuter tills potatisen är mjuk. Häll av vattnet, lägg i smöret och mjölken och vispa med elvisp till önskad konsistens, smaka av med salt, peppar och smör.

6. Precis innan servering finhackar du persiljan som är ett väldigt viktigt inslag i rätten! Lägg upp en klick potatispuré, ett par slevar av bouefen och ringla sedan över persiljan. Servera direkt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar