söndag 6 januari 2013

Rödbetscarpaccio med parmesancrème och pinjenötter



Carpaccio! Namnet på denna maträtt låter som en lyckönskning på italienska eller något man utbrister då man upplevt något väldigt positivit. CARPACCIO! Men ordet i sig betyder inget, mer än att det är namnet på den maträtt som man ofta äter som förrätt eller antipasto som man säger i Italien där rätten härstammar ifrån. I det klassiska receptet skär man en lövtunn skiva oxfilé som man låter marineras i balsamvinäger och olivolja som på så vis "tillagar" rätten. Med tiden har rätten utvecklats och det är numera inte ovanligt att man kan få en carpaccio av fisk, vilt eller annat nötkött. Jag däremot vill ju givetvis vara ännu mer egen och tillaga en vegetarisk variant med rödbetor. Getost tillsammans med rödbetor ska tydligen vara en hejdundrandes god kombination, men då jag inte gillar getost har jag istället valt att göra en parmesancrèm som i mitt tycke också är fantastiskt gott som tillbehör. Men om du föredrar getost kan du följa receptet nedan men byta ut parmesanosten mot getost istället. Om du bara gillar rödbetor så är det här en förrätt som är enkelt att tillaga och som både smakar och ser helt fantastisk ut.

Rötbetor tycker jag är en fantastiskt god rotfrukt. Den är dessutom god i så många olika konstellationer. Den går med fördel att äta som inlagd, kokt, ungsrostad och i kombination med getost, parmesanost, persilja, flingsalt, smör m.m. Det är en piff som man kan använda sig av lite här och var. Rödbetan ter sig lite olika beroende vilken säsong vi är i. Som nu under vintern är den något hårdare och kräver därför längre koktid, kokar du hela rödbetor som är aktuellt i det här fallet får du räkna med att det tar 45-60 minuter att få de färdiga. Under sommaren däremot är rödbetorna i högform och behöver därför bara kokas i 15-20 minuter. Så tänk på det innan du sätter fart!


Det här behöver vi (4 personer):

6 st medelstora rödbetor

1 dl rödvinsvinäger

1 tsk fem peppar

1 lagerblad

2 tsk timjan

1 tsk franska örter

Vatten

Salt


Parmesancrème: 

100 g parmesan

150 g philadelphiaost

1 tsk franska örter

4-5 st gräslöksstrån

Ev. Salt och Peppar


Tillbehör:

Pinjenötter

Recucerad balsamicovinäger

Flingsalt

Olivolja


Så här gör vi:


1. Börja med att tvätta rödbetorna noga under ljummet vatten, skär bort eventuell blast och/eller en liten bit av toppen och botten. Om du vill kan du skala rödbetorna direkt eller låta de koka för att sedan dra bort skalet.


2. Koka upp lättsaltat vatten i en kastrull som räcker för att täcka rödbetorna, häll i rödvinsvinäger och samtliga kryddor. Lägg i rödbetorna och låt koka tills de blir mjuka (se koktiden i texten ovan).

3. Under tiden som rödbetorna kokar river du parmesanosten i en bunke, tillsätt sedan philadelphiaost, franska örter och gräslök. Salt och peppar tycker inte jag behövs, men smaka av och tillsätt om så önskas.

4. När rödbetorna är klara tar du upp och silar lagen som ska användas senare. Skala rödbetorna om du inte gjort det tidigare. Skär sedan små lövtunna skrivor som du lägger direkt på serveringstallriken. Ringla över lite av lagen på rödbetorna.

5. Lägg på lite pinjenötter, ett par strängar reducerad balsamicovinäger och olivolja, flingsalt och avsluta med en klick parmesancrème. CARPACCIO!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar