måndag 10 december 2012

Vitvinssås

Vitvinssås är en sås som jag tillagar väldigt sällan. Den är lite för syrlig för min smak. Jag har dessutom lite svårt att placera den tillsammans med någon rätt, i alla fall med gott samvete. MEN, det finns ett stort undantag i inkokt lax (eller inkokt fisk överlag för den delen) där syran kommer som en redig käftsmäll av mer positiv karaktär. Det blir fantastiskt gott i blandningen av syrligt och syrligt. Såsen i sig går snabbt att vispa ihop, men låt den gärna puttra på i minst 20-30 minuter för att riktigt få fart på den. En annan viktig bit är att få rätt balans mellan syran och sötman. Mycket hänger givetvis på vilket vin du använder, om det är mer eller mindre syrligt. Vi vill inte inte framkalla en "citronmin" men heller inte göra en likörsås så var lite lätt på handen när du smakar dig fram med sockret. Kom ihåg: puttra, sockra och smaka - enkelt.


Det här behöver vi (4-6 portioner):

3 dl vitt vin (torrt)

5 dl fiskbuljong

2 dl vispgrädde

2 st schalottenlökar

2 st morötter

1 st lagerblad

1 msk olivolja

10 g smör

1 tsk vitpeppar (hela)

2 tsk torkad timjan

Socker (efter smak, men det brukar landa runt 1-2 msk)

Maizena

Salt och peppar


Det här behöver vi (4-6 portioner):

1. Börja med att koka upp fiskbuljongen, håll varm.

2.  Skala under tiden löken och morötterna, dela grovt och bryn i en het kastrull med olivolja tills de fått lite färg.

3. Häll över buljongen i kastrullen med löken och morötterna, men spara ca 1 dl av buljongen till senare. Tillsätt vinet, vitpeppar, lagerblad och timjan - koka upp och sänk sedan värmen och låt sedan små puttra på medel hög värme.

4. När buljong- och vinblandningen småkokat 15-20 min, sila blandningen så att löken, morötterna och alla större bitar försvinner. Häll tillbaka i kastrullen och tillsätt grädden - koka upp igen. Låt sedan såsen småputtra på medelhög värme tills den fått en lagom krämig konsistens.

5. Smaka av med socker så att du får en bra balans med det syrliga vinet, ta lite i taget och smaka ofta! Om konsistensen är för rinnig kan du ta lite av buljongen som du sparat och reda med maizena tills du får en bra konsistens.

6. Precis innan servering lägger du i en liten klick smör och rör om för en finare och blankare yta. Servera. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar